Berlin



Imprescindibles en qualsevol visita; la mítica Porta de Brandemburg, la Postdamer Platz (el nou centre de la ciutat i antic punt d’unió de les dues meitats de la ciutat i actualment plena de comerços i edificis moderns), l’Estació d’Hamburg ( remodelada i convertida en sala d’exposicions d’art contemporani), la Nova Guàrdia (construida a principis del segle XIX semblant a una fortificació romana i monument a les víctimes del nazisme), l’Ajuntament (conegut com Ajuntament Vermell), el Palau Charlottenburg, la Columna de la Victòria, i les runes de l’Església de l’Emperador Guillem.

EL 20 de juny de 1991 el Parlament alemany va acabar amb l’anomalia d’una ciutat dividida i va votar per Berlin com a nova seu del govern i futura capital del país. Un any i mig abans es celebrava la caiguda del mur, aixecat el 1961 i que va simbolitzar la separació de dos sistemes polítics i econòmics radicalment diferents. La construcció tenia quasi quatre metres d’alçada i un recorregut de 165 kilòmetres. Actualment només se’n conserva un tros a l’est de la ciutat, amb el mur pintat de manera que actua com a suport de l’art, i en algun altre indret.

El Checkpoint Charlie era el punt fronterer més famós de les dues zones.

EL carrer Küfurserdamm (o Ku’Damm), al barri de Charlottenburg, és el gran aparador comercial on hi conviuen les millors tendes europees amb les manifestacions de carrer més extravagants. L’equivalent a l’antic Berlin Est és Alexanderplatz amb el seu elegant boulevard Unter den Linden, amb edificis dels segles XVIII i XIX i ideada pel Gran Elector com a unió del Palau Reial amb l’actual Tiergarten.

EL símbol de la ciutat és la Porta de Brandemburg, l’única que encara es conserva de les catorze de la muralla que rodejava la ciutat el segle XVIII. Els espais més verds de la ciutat son el parc de Tiergarten i el bosc de Grünewald. Es necessiten moltes hores per visitar els museus de Dahlem, el sud de la ciutat, amb seccions de pintura, escultura, història i art islàmic i indi. Són els únics que no van ser danyats durant la guerra. El Bauhaus Archiv Museum té una eclèctica col.lecció d’obres de la famosa escola dels anys vint i trenta. L’antiga estació d’Hamburg és actualment un museu d’art modern. La nova galeria nacional (Neue Nationalgalerie) està en un edifici dissenyat per Mies van der Rohe.

A l’antiga zona est trobem l’anomenada illa dels museus, enmig del riu Spree, on trobem els museus Pérgamon, Bordemuseum, Altes i Neues Museum i la Galeria Nacional. El Pergamon té un magnífic sector d’art oriental i grecorromà a més del conegut altar de Pérgamo. El Palau de Charlottenburg era la residència d’estiu dels reis prusians. Té una part central i dues ales que es poden visitar, a més d’un original pati barroc.

KaDeWe és el segon gran magatzem del món en tamany, després de Harrods a Londres. Està en ple centre, com l’Europa Center, un modern i gegantesc centre comercial i empresarial. Val la pena donar una volta en vaixell pels llacs i rius que bordegen els boscos i és imprescindible visitar la ciutat històrica de Postdam, a 30 kilòmetres de distància i pelan de palaus i castells, com el de Sanssouci, d’estil rococó i residència d’estiu de Federic el Gran.