Edinburgh



L’antiga capital d’Escòcia està plena de cultura i és cosmopolita. Situada a un lloc estratègic, limitada per la costa a una banda i rodejada de volcans per l’altra.

La ciutat està dividida en dues parts. Els jardins de Princess Street separen la zona vella de la nova. La Ciutat Nova fou construida el segle XVIII, donant lloc a un millor pla d’urbanisme en l’ordre dels carrers, ja que els de la Ciutat Vella són de traçat tortuós i estretes.

A Princess Street, a part de trobar els jardins amb un rellotge floral, hi ha varis edificis interessants com la Register House de l’arquitecte Robert Adam, construit l’any 1774, i la General Post Office, on hi ha una estàtua de Wellington que data del 1852.

La zona de Royal Mile, formada per Canongate, Lawnmarket i High Street, uneix els monuments més importants de la part vella de la ciutat: el castell d’Edimburg i el palau de Holyrood.

El castell està al turó de Castle Rock a la zona alta de la ciutat, al costat d’un volcà extingit. La seva construcció es va iniciar l’any 1000 i dins hi trobem un palau reial del segle XV i l’habitació Crown, on es guarda el tresor d’Escòcia.

Per la part del darrera, arribarem a Holyrood Park, una zona on destaca la presència d’Arthur’s Seat, el volcà més gran de tots, que està igualment extingit.

Dins la zona de Royal Mile es situa el palau de Holyrood construit el segle XV per Jacob IV, i que pot ser visitat sempre que no s’hi estigui allotjant en aquella temporada la família Real d’Anglaterra.

Prop del palau està el Parlament escocès, obra del català Enric Miralles.

Tambè per la Royal Mile trobem un altre palau, el Lady Stair’s del segle XVII, i també la Catedral de St. Giles, d’estil gòtic. Al seu costat està el Tribunal de Justícia i la Biblioteca Nacional d’Escòcia.

La Ciutat Nova té dos-cents anys d’antiguitat i els seus carrers són d’ordre simètric. Allà hi trobem la National Gallery, d’entrada gratuita, i la Scottish Academy. A la National Gallery hi trobem obres de Van Dyck, Rubens, Tiziano, Velázquez, Tintoretto i Rafael entre molts altres.

A George Street, centre financer de la ciutat, destaca l’església de Saint Andrew, famosa perquè aquí va ser on es ve trencar en dues l’orientació de l’església a Escòcia.

Des de Wueen Street es tenen unes immillorables vistes del riu Fife i hi podem visitar la Scottish National Portrait Gallery, edifici de gran semblança amb el palau del Duce de Venècia. Al seu interior podrem observar obres que reflecteixen la història del país.