Prospect Park

Prospect Park, una joia botànica, i els escenaris de Paul Auster i Walt Whitman. Nova York no és només Manhattan. (mapa)



"He començat a agafar afecte al meu barri", diu el protagonista de Brooklyn Follies, la novel·la de Paul Auster. Es refereix en concret als voltants del Prospect Park, una silenciosa zona de Brooklyn. De fet, el que busca el personatge austerià és "un lloc tranquil" que al viatger segurament li passarà inadvertit davant als infinits atractius de Manhattan, almenys en una primera visita. Però val la pena desplaçar-se des de la Big Apple, o qualsevol altra part de Nova York, per conèixer aquest esplendoroso espai verd que a més compta amb uns altres dos atractius: el Jardí Botànic i el Museu de Brooklyn.


Així com el Central Park constitueix una sort d'oasi de pau i oxigen al mig de la gran ciutat, el visitant que trepitgi Prospect Park podrà traçar similituds de seguida amb aquell; aquest és més petit, sens dubte (237 hectàrees), i els seus voltants són carrers oberts sense gratacel per atalaiar més enllà dels arbres. Però la forma en la qual estan pensats els dos guarda similituds; no en va van ser concebuts pels mateixos arquitectes, Frederick Law Olmsted i Calvert Vaux, qui van projectar el parc Prospect en els anys seixanta del segle XIX i van desenvolupar abans i després, tant junts com separadament, un intens treball|feina per tot el país a mesura que veien com creixia la població i s'eixamplaven les urbs; sorgia així la necessitat de no renunciar del tot al contacte amb la naturalesa.

I amb aquesta filosofia va néixer l'idíl·lic Prospect Park i la que es manté avui dia, no solament oferint a la gent mil i a una maneres d'ocupar el temps de lleure, sinó també demanant la seva col·laboració altruista, per mitjà de grups de voluntaris, per al manteniment i la preservació del seu bosc, dels seus 30.000 arbres, dels seus ponts i cascades...

Aquesta idea tan nord-americana d'entregar-se a la comunitat es fa especialment ostensible en un parc molt orientat a la família i a l'educació dels més petits: en el zoològic es realitzen actes perquè els nens observin moltes classes d'animals; però també s'ensenya a mirar cap a dalt, ja que cents d'aus migratòries elegeixen el parc per reposar del seu viatge per l'Atlàntic.

Música al parc

Certament, les propostes són nombroses: existeixen llocs idonis on celebrar aniversaris o fins i tot casaments; un llac on remar o pujar-se a un vaixell en el qual fer un volt mentre es degusta una copa de vi i unes rodanxes de formatge; una pista de patinatge sobre gel, el Lakeside Center, oberta quatre mesos a l'any, i diverses àrees en les quals practicar diversos esports. Tota aquesta activitat a l'aire lliure, és clar, s'intensifica a l'estiu; el plat fort llavors és el seu festival anual, que acull 25 concerts gratis durant nou setmanes; es tràfic del Celebrate Brooklyn, que aquest any va inaugurar Isaac Hayes; mentre que en un altre racó del parc es va poder escoltar un recital de la soprano Angela Gheorghiu i el tenor Roberto Alagna, junt amb la Metropolitan Opera Orchestra and Chorus.

Al nord-est del Prospect, i només separat per una llarga avinguda que el talla de banda a banda, es troba el Jardí Botànic, fundat en 1910, que, com bé reflecteix el seu Guia de programes, presenta una enorme quantitat d'esdeveniments per a nens i adults. Passejar per aquest jardí és un regal per a la vista, tal és la varietat i bellesa de flors i arbres, més de 10.000 classes de plantes de tot el món.

Igual com el Prospect, el Botanic Garden també està pensat per proporcionar-li al visitant un contacte directe amb la naturalesa: s'anima el caminant a tocar i olorar les diferents fragàncies de les flors; a parar-se davant el Shakespeare Garden, on es reuneixen totes les flors esmentades pel dramaturg a les seves obres; al qual els nens descobreixin l'hàbitat dels ànecs i tortugues que viuen allà; a conèixer les herbes medicinals i culinàries de l'Herb Garden; o a visitar l'hivernacle, ple de plantes tropicals. Un edèn botànic que a més s'amaneix amb un fons musical en el període estival: June is Rose Month (Juny és el mes de la rosa), diu el lema del Jazz & Roses, una sèrie de concerts que qualsevol pot gaudir tombat en l'herba, envoltat de 5.000 roses de 1.400 espècies diferents, a l'hora del capvespre.

Un museu colossal

Els Estats Units que va veure de prop l'escriptor, assistint als ferits de la guerra civil de 1862, estan bé representats en un altre dels al·licients de la zona: el Brooklyn Museum, un dels més grans i antics de la nació. Construït a finals del segle XIX, la seva façana mostra un aspecte colossal, i quan es creua la porta, una sèrie de boniques estàtues de Rodin et donen la benvinguda al gegantí vestíbul.

Són vuit dòlars d'entrada ben aprofitats, perquè visitar els cinc pisos de l'edifici és un viatge per l'art de bastants èpoques i civilitzacions: queden representats l'art africà, llatinoamericà, asiàtic, egipci, islàmic, europeu i de les illes del Pacífic, de vegades tant tradicional com contemporani. Tanmateix, les sales del cinquè pis, on s'aprecien els quadres i les estàtues nord-americanes -més alguns objectes, ja relíquies, de la vida quotidiana d'antany-, semblen desordenades, malgrat la seva intenció d'establir certa cronologia, des del significatiu quadre de Francis Guy Winter Scene in Brooklyn (d'al voltant de 1820), passant per les peces que aborden la vida dels indis i els retrats dels primers presidents del país, fins al nonobjective art i les tendències a partir de 1945.

Aquesta illa de flors, música i art al cor de Brooklyn resulta veritablement vigoritzant. Qui sap com afecta l'ànim el lloc en el qual un viu, però el cert és que al protagonista de Brooklyn Follies, instal·lant-se en una poma del Prospect Park, la vida li donarà un bolc. Havia acudit allà buscant un lloc on morir en pau, i la paradoxa per a ell és que el barri -i, sobretot, el contacte amb la gent que respira l'aire procedent del parc- li proporcionarà just el contrari: el sabor, renovat, d'una existència plena.

Enllaços

» La web del park està molt bé: www.prospectpark.org

» Jardí Botànic de Brooklyn (001 71 86 23 72 00; www.bbg.org). 1000 Washington Avenue, Brooklyn NY. Obre de 8.00 a 18.00, de dimarts a divendres, i de 10.00 a 18.00, dissabtes, diumenges i dies festius. Entrada, 5 euros.

» Museu de Brooklyn (001 71 86 38 50 00; www.brooklynmuseum.org). 200 Eastern Parkway, Brooklyn, Nova York. Obre de 10.00 a 17.00, de dimecres a divendres, i d'11.00 a 18.00, dissabtes i diumenges. Donació suggerida en entrar, 5 euros.

Text extret de: elviajero.elpais.com

Ciutats: New York > Brooklyn > Prospect Park