Torre dels Escipions






A uns 6 quilòmetres de la ciutat de Tarragona, en direcció Barcelona, al peu de l’antic traçat de la Via Augusta hi trobem la coneguda Torre dels Escipions. Es tracta d’un típic monument funerari construït amb carreus de pedra local units en sec.

Els romans tenien per costum situar tots aquells elements que tinguessin a veure amb el món de la mort, a les afores de la ciutat. El dret a un sepulcre digne va ser una de les seves grans preocupacions. Les famílies d’una certa posició posseïen el seu propi sepulcre, els quals s’anaven estenent al llarg de les vies d’accés a les ciutats.

A uns 6 quilòmetres de la ciutat de Tarragona, en direcció Barcelona, al peu de l’antic traçat de la Via Augusta hi trobem la coneguda Torre dels Escipions. Es tracta d’un típic monument funerari construït amb carreus de pedra local units en sec.

Originàriament, la torre estava coronada per una coberta de forma piramidal, de manera que l’edifici acabava en punxa. El monument, de planta gairebé quadrada, està compost per tres cossos separats per motllures. Aquests cossos, clarament diferenciats, consistien en: un podi inferior, un cos central decorat i un darrer cos molt degradat. Tot el conjunt tenia una alçada aproximada de 9 metres. El podi inferior era massís i estava format per tres fileres de carreus.

El cos central va ser decorat amb dues figures en alt relleu que, en un principi, representaven el déu funerari Atis. Un dels elements més significatius de la seva mitologia és la seva mort deguda a l’autocastració i la seva posterior resurrecció. Més tard, s’ha plantejat que les dues imatges fossin dos bàrbars esculpits sobre la façana principal de la Torre.

Damunt d’aquestes escultures s’ha identificat una inscripció redactada en vers i de forma rectangular que venera els cossos enterrats. Aquesta inscripció no permet llegir els noms dels difunts i tradicionalment s’ha relacionat el monument, erròniament, amb els germans Escipió, morts a Hispania. Al cos superior de la Torre es va trobar el relleu de dues figures dins d’un arc, que podrien ser els retrats de les persones enterrades.

L’edifici funerari va ser destinat com a tomba monumental familiar construïda al segle I dC. A l’època medieval va ser utilitzada com a torre de guaita per part dels pobladors com a defensa contra els possibles pirates.

Actualment es troba en perfecte estat de conservació tot i que l’encapçalament piramidal no s’ha mantingut fins avui dia.


http://www.tinet.cat/portal/ui/imatges/pod2.gif
Descarregar:
Descarregar arxiu en format MP3

material: www.tinet.cat



Ciutats: Tarragona > Torre dels Escipions